Το Ινστιτούτο - Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού
15331
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15331,bridge-core-3.3.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-smooth-scroll-enabled,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0,vc_responsive
 

Το Ινστιτούτο

Ιστορικό

Το Πρόγραμμα Υγεία του Παιδιού εφαρμόστηκε στην Κύπρο αρχικά το 1995. Η εφαρμογή του Προγράμματος έγινε με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και του Τομέα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το βασικό πρωτόκολλο εργασίας του Προγράμματος εφαρμόστηκε αρχικά στην ευρύτερη περιοχή Στροβόλου όπου εξετάστηκαν τα παιδιά δ’, ε’ και στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων. Η πρώτη αυτή εφαρμογή έγινε με τη στήριξη του Δήμου Στροβόλου και της ΣΠΕ Στροβόλου, ενώ για την υλοποίηση του εργάστηκαν συστηματικά ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος (διευθυντής του τομέα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Τορναρίτης ο οποίος διευθύνει έκτοτε το Πρόγραμμα.

 

Το πρώτο πιλοτικό Πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην περιοχή Στροβόλου έφερε στην επιφάνεια σημαντικά προβλήματα στα παιδιά που αξιολογήθηκαν με την έννοια της αυξημένης συχνότητας προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα φθοράς. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την άσκηση και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, χαρακτηριστικά δηλαδή του σύγχρονου τρόπου ζωής που ευνοούν την παθογένεια των χρόνιων νοσημάτων φθοράς μακροπρόθεσμα.

 

Από το 1997, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε σε Παγκύπρια κλίμακα και καλύπτει ετησίως όλα τα παιδιά της Στ΄ τάξης Δημοτικού και επιλεκτικά άλλες ηλικίες. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν και έχουν αγκαλιάσει το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού και ο Όμιλος Λαϊκής.

Σκοποί

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού (ΕΕΙΥΠ) έχει θέσει ως κύριο στόχο από τη σύσταση του, την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων φθοράς στα παιδιά στην Κύπρο αλλά και γενικότερα στην Κυπριακή οικογένεια. Η αναβάθμιση της ευημερίας και της υγείας των ατόμων νεαρής ηλικίας καθώς επίσης και του γενικού πληθυσμού και η προαγωγή των γνώσεων για την εν γένει προληπτική ιατρική και τις μεθόδους πρόληψης νοσημάτων είναι εξ’ίσου πρωταρχικοί στόχοι του Ινστιτούτου.

 

Στόχος επίσης είναι η διεύθυνση Ιατρικού ερευνητικού ακαδημαϊκού κέντρου με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης καθώς επίσης και η έρευνα και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε τομείς που σχετίζονται με τους κύριους σκοπούς που προαναφέρθηκαν. Στα πλαίσια αυτά εμπίπτει και ο συντονισμός και η εξυπηρέτηση ερευνητικών δραστηριοτήτων από Κύπριους και ξένους ερευνητές.

 

Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται με την αξιολόγηση μεγάλου αριθμού παιδιών (περίπου 10,000 μαθητές Στ’ τάξης δημοτικού ετησίως) με το πρωτόκολλο εργασίας του Προγράμματος ώστε να εντοπιστούν παιδιά με προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα φθοράς. Ακολουθεί ενημέρωση των γονέων των παιδιών σε ειδικά σεμινάρια για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και δίδονται συμβουλές πάνω σε τρόπους πρόληψης των νοσημάτων αυτών.